Un treballador ha deixat d’assistir al seu lloc de treball. És una dimissió o l'empresa l'ha d'acomiadar?

Quan un treballador deixa d'assistir al seu lloc de treball, és important determinar si es tracta d'una dimissió o si l'empresa ha de despatxar-lo. Aquí tens una guia que t'ajudarà a fer aquesta distinció:

Dimissió:

  • La dimissió es produeix quan hi ha una voluntat unilateral del treballador de renunciar al seu lloc de treball, ja sigui de forma directa (mitjançant signes escrits o orals dirigides a l'empresari) o tàcita (mitjançant un comportament del qual es pugui deduir aquesta intenció extintiva).

  • No és necessari que sigui una declaració de voluntat formal; és suficient que la conducta de l'empleat manifesti de manera indiscutible la seva opció per la ruptura o extinció de la relació laboral.

  • Les absències han d'equivaler a un comportament que denoti de manera clara que la persona vol acabar amb la relació laboral.

Acomiadament:

  • Si l'empresa no té clar que el comportament de l'empleat reflecteix una voluntat clara i expressa de no tornar a treballar a l'empresa, hauria de demanar explicacions sobre les absències per correu electrònic, telèfon mòbil o fins i tot mitjançant burofax.

  • Si el treballador no ofereix explicacions o justificacions, i després d'esperar els dies que requereixi el conveni col·lectiu, es pot procedir amb un acomiadament disciplinari per absències injustificades.

  • Només si l'empleat expressa la voluntat de no continuar a l'empresa o si l'empresa se n'adona que presta serveis en un altre lloc, es pot entendre que hi ha hagut una dimissió. 

Això t'ajudarà a comprendre millor la diferència entre una dimissió i un acomiadament davant l'absència d'un empleat al seu lloc de treball.

Anterior
Anterior

Si l'agent incompleix les seves obligacions legals o contractuals, se'l pot resoldre el contracte sense preavís ni indemnització.

Siguiente
Siguiente

S'introdueixen canvis a l'IRPF, l'IS i l'IVA