Les claus de la nova regulació laboral per a les treballadores de la llar

Amb data 8 de setembre, s'ha publicat al BOE el Reial decret llei 16/2022, de 6 de setembre, per a la millora de les condicions de treball i de seguretat social de les persones treballadores al servei de la llar. La norma tracta d'equiparar aquest col·lectiu amb la resta de persones treballadores per compte d'altri en els àmbits del sistema extintiu de la relació laboral i de la prestació per desocupació, entre altres aspectes.

Amb entrada en vigor el 9 de setembre, encara que amb algunes excepcions que veurem a continuació, s'ha publicat al BOE el Reial decret llei 16/2022, de 6 de setembre (RDL 16/2022) que millora les condicions de treball i de Seguretat Social de les persones treballadores al servei de la llar.

La norma té com a objectiu equiparar les condicions de treball i de Seguretat Social de les persones treballadores de la llar familiar a les de la resta de persones treballadores per compte d'altri per acabar amb la discriminació històrica d'aquest col·lectiu feminitzat.

Finalment, es proporciona cobertura a l'àmbit de la garantia salarial a les persones treballadores del servei domèstic en els casos d'insolvència o concurs de les ocupadores.

Principals novetats

1. Protecció per desocupació i FOGASA

Des de 01/10/2022 cotitzaran per desocupació, és a dir, tindran dret a atur. Per això han de complir els requisits generals del règim general quant a l'accés i el cobrament. Cal tenir en compte que la normativa no té efecte retroactiu, per això es comptaran les cotitzacions des del 01/10/2022 a endavant.

Per part del FOGASA en cas d’insolvència de la unitat familiar en el supòsit de l’extinció podrien cobrar directament del dit organisme amb els límits regulats en aquest Reial decret llei.

2. Noves regles de cotització a la seguretat social

Cotitzar per desocupació i FOGASA suposarà un increment en la quota per aquestes contingències, és a dir apujarà el pagament de seguretat social i repercutirà en el descompte en nòmina de la part que assumeix la persona treballadora de la llar familiar.

Es creen bonificacions en funció d'una transitòria en diferents anys i imports. una bonificació del 80% de les contingències anteriors per part de l'ocupador.

Així mateix des del 01/01/2023 els ocupadors assumiran l'obligació de cotitzar directament amb les empleades que prestin serveis menys de 60 hores al mes.

3. Nou règim de contractació i extinció laboral.

El contracte es presumeix fix a jornada completa si no es realitza per escrit, a més si no es formalitza el contracte per escrit tenen dret a conèixer els elements essencials del contracte.

Desapareix la figura del desistiment, i s'han d'acreditar els motius extintius, i ‐ a part de les previstes a l'Estatut dels Treballadors‐ aquests:

  • Disminució d'ingressos de la unitat familiar o increments de despeses sobrevingudes.

  • Modificació substancial de les necessitats de la unitat familiar.

  • Pèrdua de confiança.

Si la relació laboral que cal extingir supera l'any de durada s'haurà de donar un preavís de 20 dies mínim i en cas de no superar aquesta durada seran 7 dies de preavís.

Anterior
Anterior

S’estendrà l’ús de la factura electrònica a totes les operacions entre empresaris i professionals

Siguiente
Siguiente

Al mes de novembre s’ha de presentar la declaració informativa d'operacions vinculades