Conflictes societaris

En moltes ocasions, el que comença com una aventura apassionant entre dos bons amics, acaba convertint-se en conflictes societaris, un conflicte entre els socis fundadors. No obstant això, no només hem de pensar en aquest supòsit, sinó també en situacions com la d'un col·laborador que es va incorporar a la societat amb grans promeses i que, a causa de diferents circumstàncies vitals, no va aconseguir els resultats esperats.

A més, hem de considerar casos com el d'un soci industrial que, lamentablement, no va complir el que s'ha promès.

Com actuar davant dels conflictes societaris

Quan ens enfrontem a un conflicte societari, és fonamental tenir en compte el dit del sector: «és molt fàcil incorporar un soci, però molt difícil treure'l». En aquest sentit, existeixen tres perspectives des de les quals abordar els problemes d'aquesta naturalesa: prevenció, negociació i resolució judicial (o arbitral).

La prevenció juga un paper clau en la gestió dels conflictes societaris. Consisteix a adoptar les mesures necessàries per establir normes que puguin resoldre la situació en cas que es produeixi un conflicte, i que els implicats acceptin teòricament com a vàlides.

Quan considerem incloure un tercer en la nostra companyia per la seva aportació de valor, especialment treballadors i personal clau, es recomana optar per un pla d'incentius que inclogui un vesting i contemplar els supòsits d'incompliment.

En aquest post ens referirem al pacte de socis i les clàusules de fundadors, el document per excel·lència que regula la relació entre els socis i la societat.

És fonamental que en el pacte de socis des de l'òptica de l'inversor o qualsevol altre membre, s'estableixin les responsabilitats, obligacions i compromisos de cada soci, com el seu règim de dedicació o la prohibició de vendre les seves participacions en un termini determinat.

També s'han de detallar les conseqüències de l'incompliment, és a dir, com la societat, a través de la Junta de Socis, corroborarà aquest incompliment i com executarà la sanció prevista.

En molts casos, resulta més eficient establir a conseqüència d'incompliments greus i no subsanables del soci l'obligació de vendre les seves participacions a un preu punitiu, per exemple, 1 euro o el nominal, i que les puguin adquirir, normalment, els socis interessats a prorrata del seu capital social. En cas que no mostrin interès, la societat podria adquirir-les.

Tenir clares les regles del joc pot desbloquejar situacions complexes, que no només es deriven d'incompliments, sinó també de bloquejos en la presa de decisions.

Des del cas més simple de presa de decisions entre socis titulars al 50 % del capital social (recomanem evitar aquest repartiment) fins a bloquejos en la presa de decisions per sistemes de majoria tant en la junta general com en el consell d'administració. Clàusules que contemplin aquestes situacions poden evitar el bloqueig de la societat, que, depenent de la seva gravetat, podria portar a la seva dissolució.

Suposem que, malgrat les previsions, sorgeix un conflicte societari. En aquest cas, el primer sempre és intentar arribar a una solució amistosa que estigui en línia amb els mecanismes establerts pels socis.

Si després dels primers intents no s'aconsegueixen avenços, és necessari recórrer a professionals, siguin advocats o mediadors. En moltes ocasions, els conflictes societaris tenen una naturalesa personal subjacent, per la qual cosa la intervenció d'un tercer aliè pot agilitzar les negociacions. També pot ser útil que l'òrgan d'administració de la societat, si no està implicat en el conflicte, intenti mediar en l'assumpte.

Si la situació no és reconduïble, llavors cal activar els mitjans previstos en el pacte de socis, especialment en els casos d'incompliment, que seran avaluats per la Junta de Socis mitjançant la votació dels socis, segons les majories establertes.

Negociació i resolució judicial per abordar conflictes societaris

En aquest punt, recomanem iniciar amb la fase de negociació, ja que, tot i que en certes circumstàncies es pugui defensar l'exclusió del soci des que sigui acordada per la junta de socis, en molts casos serà necessari un procediment judicial, que podria allargar-se durant anys, per obligar a vendre les participacions.

En cas de recórrer a la justícia per fer valer una decisió de la Junta, alguns sostenen que, si el pacte de socis consta en un protocol notarial, el jutge ho validarà més que si es tracta d'un document privat, ja que un notari ha atorgat veracitat al contingut.

Per tant, la pedra angular de la gestió de conflictes societaris és la prevenció i l'adopció de mecanismes que permetin trobar solucions davant de la controvèrsia, especialment a través del pacte de socis. A més, una bona negociació pot ser clau per evitar que els conflictes s'agreugin i s'hagi de recórrer a la via judicial, que és la darrera opció als conflictes entre socis.

Siguiente
Siguiente

Els autònoms que guanyin menys de 85.000€ no pagaran l'IVA