Quines empreses estan obligades a crear canals de denúncia?
Ja ha entrat en vigor la Llei de Protecció de l'Informant, que d'acord amb la Directiva (UE) 2019/1987, del Parlament Europeu, del 23 d'octubre, inclou noves obligacions per a les companyies.
Quines empreses estan obligades a crear canals de denúncia? La Llei recull que les empreses de més de 50 persones treballadores han d'implantar canals de denúncia efectius en un termini màxim de 9 mesos.
Aquesta mesura, que té com a finalitat protegir els denunciants davant casos de frau, afecta les empreses pertanyents al sector privat amb 50 o més persones en plantilla.
Parlem sobre la data límit per introduir els canals de denúncia al pla empresarial i els avantatges que suposa aquesta mesura.
Noves obligacions per al sector públic i privat, a quines empreses afectarà?
El 23 d'abril de 2018 la Comissió Europea “Directiva en la protecció d'individus reporting en breaches d'Union law” va aprovar la nova Directiva per a la Transparència.
Aquesta mesura consistia a protegir totes les persones que denunciessin casos de corrupció, frau o violacions de les lleis als països de la Unió Europea.
El passat 20 de febrer de 2023 es va publicar al BOE, després de ser aprovada al Congrés, la nova Llei de protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció.
Aquesta Llei obliga algunes companyies a implantar canals de denúncia, d'acord amb la Directiva (UE) 2019/1987, del Parlament Europeu, del 23 d'octubre.
La Directiva inclou l'obligació per als Estats membres, exigint la creació de canals de denúncia, tant a nivell intern com extern a l'organització, en què es garanteixi la confidencialitat.
Per això, s'estableixen 3 nivells:
Canal de denúncies a la pròpia entitat, a nivell intern.
Si aquest canal no realitza la seva funció adequadament, es passaria al nivell següent, canal de les autoritats competents.
Si les autoritats no actuen, o es preveuen perills imminents, la norma preveu lús dels mitjans de comunicació.
Estaran obligades a complir aquesta nova normativa les institucions públiques i les empreses privades amb més de 50 empleats o 10 milions d'euros d'ingressos.
Els Estats de la UE podran exigir a entitats amb menys de 50 treballadors que les estableixin si hi ha riscos.
La Directiva contempla la protecció de les persones que informin sobre irregularitats a l'àrea de compres públiques, serveis financers, blanqueig de diners o finançament del terrorisme.
També en seguretat al transport, protecció mediambiental, seguretat alimentària, salut pública, salut animal, protecció del consumidor, protecció de dades o regulacions tributàries.
La Llei de protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció va entrar en vigor el 13 de març.
Les empreses obligades a crear canals de denúncia els hauran de crear en un termini de 3 a 9 mesos, segons la mida de la plantilla.