Arreglar “els papers de l'atur” pot sortir car

Si un treballador us demana que “li arregleu l'atur”, el podeu acomiadar? Quins riscos comporta aquesta pràctica?

És coneguda la pràctica per la qual un treballador comunica a l'empresa la seva dimissió, però li demana que “li arregli els papers de l'atur” –és a dir, que s'executi un acomiadament pactat que li permeti cobrar la prestació per desocupació– i aquesta accedeix a aquesta petició, formalitzant, per exemple, un acomiadament disciplinari per absències injustificades per sostenir una extinció aparentment involuntària que posi el treballador en situació legal de desocupació.

En aquest cas, es pot considerar, d'una banda, que el treballador ha comès un frau en haver provocat un acomiadament disciplinari per faltes injustificades d'assistència per obtenir prestacions per desocupació a les quals no tindria accés si ha sigut baixa voluntària.

D'altra banda, s'estan imposant sancions a les empreses per incórrer en connivència amb els seus treballadors per a l'obtenció de prestacions indegudes. Per tant, encara que es donin veritables absències injustificades i el més lògic sigui fer un acomiadament disciplinari, ha d'esbrinar quina és la intenció del treballador abans de notificar a la Seguretat Social la finalització del contracte.

Verificada la intenció del treballador, si no respon o persisteix en les absències o fins i tot si planteja arribar a algun tipus d'acord perquè l'empresa li faciliti el cobrament de l'atur, l'empresa pot indicar-ne la dimissió tàcita com a causa d'extinció.

Anterior
Anterior

Novetats en l’IRPF i en l’impost sobre societats en el projecte de Llei de pressupostos generals de l’Estat per a 2023

Siguiente
Siguiente

Si el conseller delegat cobra, cal complir uns requisits legals