Nova obligació en matèria laboral! Les empreses amb més de 50 empleats hauran d'implantar un Pla LGTBI el 2024.
Així ho recull la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, més coneguda com a Llei Trans.
T'expliquem, a continuació, tots els detalls sobre aquesta nova obligació per a les empreses:
Què és la Llei Trans i com afecta les empreses?
La Llei Trans neix per tal de desenvolupar i garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals eradicant les situacions de discriminació.
Aquesta Llei 4/2023 inclou una sèrie de pautes i avenços importants a seguir per les empreses, com són la igualtat d'oportunitats o el foment de l'ocupació per a aquests col·lectius.
En aquest cas, ens centrarem en la nova obligació empresarial: les companyies de més de 50 persones empleades tindran un any per implantar un Pla LGTBI.
Què haurà d'incloure el Pla LGTBI?
La Llei 4/2023 recull a l'article 15 la necessitat que les empreses de més de 50 persones treballadores comptin, en el termini de 12 mesos, amb un conjunt planificat de mesures i recursos per assolir la igualtat real i efectiva de les persones LGTBI .
Aquest Pla haurà dincloure un protocol dactuació per a latenció de lassetjament o la violència contra les persones LGTBI.
Per crear el Pla LGTBI les mesures incloses en el mateix hauran de ser pactades mitjançant negociació col·lectiva i acordades amb els representants legals dels treballadors.
Així ho indica la Llei que recull, a més, que el contingut i l'abast d'aquestes mesures es desenvoluparan reglamentàriament.
Així mateix, la Llei 4/2023 indica que:
"A través del Consell de Participació de les persones LGTBI es recopilaran i difondran les bones pràctiques realitzades per les empreses en matèria d´inclusió de col·lectius LGBTI i de promoció i garantia d´igualtat i no discriminació per raó de les causes contingudes en aquesta llei".
Per tant, el Pla LGTBI:
És obligatori per a empreses de més de 50 persones treballadores en plantilla.
Ha d'incloure un protocol antiassetjament.
Haurà de ser pactat a través de la negociació col·lectiva i acordat amb la representació legal de les persones treballadores.
Haurà d'incloure mesures per assolir la igualtat real i efectiva de les persones LGTBI.
El contingut i el seu abast es desenvoluparan reglamentàriament.
Quan serà obligatori implantar el Pla LGTBI?
Totes les empreses de més de 50 persones empleades tindran fins al proper 2 de març de 2024 per implantar el seu Pla LGTBI.
Són diferents el Pla d'Igualtat i el Pla LGTBI?
Sembla, segons està escrita la norma, que caldrà crear un pla específic per a LGTBI i, per tant, hauria de ser diferent del Pla d'Igualtat.
És important entendre que la Llei 4/2023 indica que el Pla LGTBI ha de ser pactat a través de la negociació col·lectiva i acordat amb la representació de les persones treballadores.
Així s'elimina la possibilitat que la companyia aprovi de manera unilateral el Pla.
Sancions per a les empreses que no compleixin la seva obligació de tenir un Pla LGTBI
La norma inclou una sèrie de sancions per a les persones o empreses que vulnerin els drets del col·lectiu LGTBI. Aquestes sancions podrien anar des de 200 a 150.000 euros.
A més, les companyies que incompleixin la seva obligació no podran contractar amb l'Administració i es podrien veure obligades a cessar la seva activitat durant tres anys.
Aquesta obligació s'uneix a d'altres ja existents per a les empreses en matèria d'igualtat, com ara la necessitat de comptar amb un Pla d'Igualtat, amb el Registre Retributiu o Protocol de Prevenció de l'assetjament laboral.