Si un acomiadament es declara nul, però la readmissió no és possible, el treballador té dret a la indemnització i als salaris de tramitació
Algunes empreses en dificultats es veuen obligades a tancar. En aquestes situacions, l'acomiadament per causes objectives és la via correcta, abonant als afectats una indemnització de 20 dies per any treballat. Si l'extinció de contractes afecta tota la plantilla i supera els cinc treballadors, cal tramitar un acomiadament col·lectiu.
Possibles complicacions legals
Tot i que pugui semblar contradictori, si l'acomiadament presenta defectes formals o la causa no està prou justificada, aquest pot ser declarat improcedent o fins i tot nul. En cas de nul·litat, procediria la readmissió del treballador, però això pot no ser possible si l'empresa ha tancat. En aquest escenari:
La relació laboral es declararà extingida i el treballador tindrà dret a una indemnització per acomiadament improcedent, és a dir, 33 dies de salari per any treballat, amb un màxim de 24 mensualitats. A més, tindrà dret als salaris de tramitació acumulats des de la data de l'acomiadament fins a la data de la sentència.
S'aplica el mateix procediment si l'acomiadament es declara improcedent i s'ha optat per la readmissió.
Casos especials
Aquest tipus de situacions poden ocórrer en acomiadaments de treballadores embarassades o d'empleats amb reducció de jornada per guarda legal o excedència per cura de fills. Quan hi hagi defectes formals en l'acomiadament o la causa no estigui degudament justificada, i es produeixi una impugnació per part del treballador, si l'empresa tanca abans de la resolució judicial, s'haurà de procedir a l'extinció de la relació laboral amb la indemnització corresponent i els salaris de tramitació. També pot passar en altres casos on la readmissió no sigui possible, com quan un empresari individual es jubila o es perd una llicència necessària per al desenvolupament del negoci.