Tots els becaris en pràctiques cotitzaran a l'octubre del 2023

El Reial decret llei 2/2023 introdueix una nova obligació per a les empreses: totes les companyies hauran de donar d'alta a la Seguretat Social els becaris. Això és independentment que facin pràctiques remunerades o no.

D'aquesta manera, tots els becaris en pràctiques cotitzaran a partir de l'octubre del 2023, independentment de si són remunerades o no.

Aquest avenç es produeix en plena negociació de l'Estatut del Becari, per al qual se n'espera la publicació al llarg de l'any.

A continuació, analitzem com és la cotització de les pràctiques no laborals el 2023 i solucionem els teus dubtes respecte a la nova normativa.

Primer de tot, volem distingir entre contracte per a la pràctica professional i conveni de pràctiques (becaris) perquè molta gent els confon i hi ha una diferència notable:

Quines pràctiques estan obligades a cotitzar a la Seguretat Social el 2023?

Fins ara, únicament els estudiants amb pràctiques remunerades cotitzaven la Seguretat Social en concepte de contingències comunes i contingències professionals.

Així, els becaris amb pràctiques remunerades sumaven anys d'experiència laboral que cal tenir en compte per accedir a la jubilació.

Però què passa amb la cotització de les pràctiques no remunerades?

El Reial Decret Llei 2/2023, modifica la Disposició addicional cinquanta-dosena de la Llei General de la Seguretat Social, incloent en el sistema de seguretat social els alumnes que realitzin pràctiques formatives o acadèmiques externes incloses en programes de formació.

Quin tipus de pràctiques estarien incloses?

  • Les realitzades per alumnat universitari de graus, màster, doctorat, títols propis de la universitat, diplomes despecialització od expert.

  • Les realitzades per alumnat de FP, sempre que no es prestin al règim de formació professional intensiva.

A partir de l'1 d'octubre del 2023 la situació millora per a tots els becaris. Les empreses que acullin becaris, incloent-hi les pràctiques que realitzin alumnes universitaris i de Formació Professional, els hauran de donar d'alta a la Seguretat Social.

Aquestes pràctiques quedaran compreses com a «assimilades» a treballadors per compte aliè al Règim General de la Seguretat Social.

IMPORTANT! Tots els becaris s'han de donar d'alta, independentment de reben remuneració o no.

Hi haurà excepcions quant a la integració dels estudiants al Règim de la Seguretat Social. Se n'exclouen aquells que facin pràctiques a bord d'embarcacions depenent del Règim Especial del Mar.

Aquesta mesura sorgeix per obligar a computar els períodes de pràctiques a la vida laboral amb efectes de cara a la jubilació.

Com seran les cotitzacions per als treballadors en pràctiques el 2023? Qui les hauria de pagar?

Els becaris en pràctiques cotitzaran a Seguretat Social, però no cotitzaran pels conceptes de desocupació, FOGASA o formació professional. Tampoc aportaran el MEI.

A les pràctiques no remunerades s'exclourà la prestació d'incapacitat temporal derivada de contingències comunes.

S'haurà de realitzar alta a Seguretat Social a l'inici de les pràctiques i baixa a la finalització.

A efectes de comunicar a TGSS l'alta i la baixa hi haurà un termini de 10 dies naturals des del començament o fi de les pràctiques.

Les companyies tindran un 95% de deducció a les quotes per contingències comunes. L'Estat es farà càrrec de cobrir pràcticament la totalitat de les quanties que cal aportar a la Seguretat Social dels treballadors en modalitat de pràctiques.

Si tenim en compte les futures prestacions, cada dia treballat en pràctiques no remunerades es considera 1,61 dies cotitzats. En cap cas no podrà sobrepassar el nombre de dies que tingui el mes corresponent.

El compliment de les obligacions de Seguretat Social, en el cas de pràctiques formatives remunerades, correspondrà a l'empresa que financi el programa de formació, que l'assumirà com si fos l'empresari.

Per a les pràctiques remunerades es cotitzarà aplicant les regles de cotització dels contractes de formació en alternança, establertes a la Llei de PGE. I la base mínima de cotització serà la mínima vigent a cada exercici per al grup 7.

A les pràctiques no remunerades les obligacions seran de l'empresa o entitat on es desenvolupin, llevat del conveni que indiqui que es responsabilitzi l'entitat educativa.

La cotització en el cas de pràctiques no remunerades consistirà en una quota empresarial per cada dia de pràctiques per contingències comunes i professionals que determini la Llei de PGE.

El termini per ingressar les quotes a les pràctiques no remunerades s'estableix de la manera següent (hi haurà possibilitat fins al penúltim dia natural dels mesos següents):

  • Ingrés de quotes de gener, febrer i març, es farà a l'abril.

  • Ingrés de quotes d'abril, maig i juny es farà al juny.

  • Ingrés de quotes de juliol, agost i setembre, es farà a l'octubre.

  • Ingrés de quotes d'octubre, novembre i desembre es farà al gener.

A partir de l'1 d'octubre del 2023 la cotització en el supòsit de pràctiques formatives no remunerades consistirà en una quota empresarial per cada dia d'alta de 2,36 € per contingències comunes i de 0,29 € per contingències professionals.

Anterior
Anterior

Inspecció envia cartes massives a les empreses amb contractes temporals

Siguiente
Siguiente

Així és la reforma de les pensions 2023