Reclamacions de quantitats: quan prescriuen?
Quan un treballador considera que l’empresa li deu una quantitat —per exemple, hores extres, diferències salarials, dietes no abonades o una paga extra pendent— té un termini d’un any per reclamar-la. Transcorregut aquest període sense cap acció, el dret prescriu i ja no es pot exigir el pagament per via judicial.
Aquest termini comença a comptar-se des de la data en què l’empresa va deixar de pagar l’import degut, o bé des del moment en què el va abonar de forma parcial. El còmput es fa de data a data. Per exemple, si es deu la nòmina d’abril de 2024, es pot reclamar fins a l’1 de maig de 2025.
Dies inhàbils
Si el darrer dia del termini és inhàbil, el treballador disposarà fins a l’endemà a les 15 h per presentar la demanda. Són dies inhàbils:
Dissabtes, diumenges, el 24 i 31 de desembre, i els festius laborals del municipi o comunitat autònoma.
A més, en les reclamacions de quantitat, el mes d’agost és inhàbil, a diferència d’altres procediments com els d’acomiadament.
Interrupció del termini
Hi ha accions que interrompen el còmput de la prescripció i tornen a iniciar el termini d’un any. Per exemple:
Presentació de la papereta de conciliació prèvia a la demanda judicial (tràmit obligatori en aquests casos).
Denúncia a la Inspecció de Treball o burofax reclamant l’import degut.
En aquests casos, el termini es posa a zero, i es comença a comptar de nou un cop celebrada la conciliació o efectuada l’actuació corresponent.
En resum: si encara no ha passat un any des del moment en què es va deixar de pagar la quantitat deguda, encara hi ha temps per reclamar. Però passat aquest termini, l’oportunitat s’esfuma.